02 grudnia 2011

Bułki z pomidorami


Na początek coś do jedzenia.
Bułki z pomidorami.
Potrzebne będą:
350ml wody;
500g mąki pszennej (ja biorę pszenną i żytnią - więcej pszennej);
1 łyżeczka soli;
4g suchych drożdży (ja biorę całe opakowanie na 500g mąki - ok. 8g);
ok. 100 g suszonych pomidorów w oliwie (posiekać),
2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami.

Wszystkie składniki wyrobić. Pod koniec dodać pomidory i zagnieść kule. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. godz). Po tym czasie przez chwilę wyrobić jeszcze i uformować bułki. Mi wystarcza na ok. 10 sztuk. Bułki kłaść na opruszoną blachę. Odłożyć jeszcze w ciepłe miejsce na chwilę. Posmarować mlekiem i włożyć do piekarnika (temp. 200 st. C) na 20 min. Smacznego...:)

1 komentarz: